Kuidas tänapäevane köök alguse sai

Kuidas on seotud omavahel moodne köök ja legendaarne, tänapäevasele Ameerikale paljuski aluse pannud romaan „Onu Tomi onnike“? Tutvustame portaali Dusty Old Things ülevaadet köögi evolutsioonist viimase pooleteise sajandi jooksul.

Nagu ütlevad prantslased: „Otsige naist!“

Joonis 1. Revolutsiooniline uuendus köögimaailmas aastast 1869: kõik on paigutatud käepäraselt ja loogiliselt. Allikas: American Woman’s Home

Selgub, et tänapäevane köök sündis paljuski tänu „Onu Tomi onnikese“ autori Harriet Beecher Stowe’i ja tema õe Catharine Beecheri koduteemalisele raamatule „Ameerika naise kodu“ (American Woman’s Home), mis ilmus aastal 1869. Mitmete teemade seas annavad õed praktilist nõu ka köögi planeerimise kohta. Raamatus on visandatud joonised, kuidas erinevaid toiduaineid saaks tõhusalt ladustada ja kuidas üldse kööki planeerida. Nii et tõepoolest on kahe ameerika väljapaistva naise mõttetööst ergonoomiline köök alguse saanud. Nagu ütlevad prantslased: „Cherchez la femme!“

Enam kui sajandi vanune köögisaar

Joonis 2. James Ballantyne’i kodu. Allikas: Kanada Rahvusarhiiv.

Niisugune on Kanadas Ottawa elaniku James Ballantyne kodu 1870. aastatel. See on tolle aja kohta innovaatiline köök, sest kasutusel on veevärk ning malmpliit, mis alles hakkas maailmas levima. Fotol on veel üks uuendus: köök on selgelt söögitoast eristunud, mis on ebatüüpiline. Tüüpilises Ameerika kodus on sel ajal lihtsalt elutoas kamin, kus söök pajas valmis. Fotol näeme ka tänapäevase  köögisaare eelkäijat. Seinale on riputatud organiseeritult kööginõud.

Õdede Beecherite ideed jõuavad massidesse

Joonis 3. Kaasaegse köögimööbli sünd

Sel fotol, mis pärineb umbes 1900. aastast, on juba näha köögimööbel, mis on selle aja kohta väga hästi organiseeritud. Malmpliit muutub üha rohkem dekoratiivseks köögi osaks, pliidi uksi katavad suisa edevad mustrid.  
Nii et kulub kolm aastakümmet, kui õdede Beecherite 1869. aastal välja käidud revolutsioonilised ideed võetakse Ameerika kodudes omaks.

“Töö köögis on nüüd puhas rõõm!”

Joonis 4. Tööstusliku köögimööbli sünd

Esteetilise köögi sünd

Joonis 5. Köök muutub esteetiliselt nauditavaks ruumiks. Iga detail on disaini viimane sõna, alates köögivalamu jalgadest ning lõpetades kubuga pliidi kohal. Kõige krooniks on väike kroonlühter laes.

Ergonoomiline köök

Joonis 6. Efektiivne ja ergonoomiline köök eelmise sajandi alguse mõistes. Kui karjasepirukas ahjus küpseb, on ju mõnus tugitoolis kiikuda ja ilusaid mõtteid mõelda.

Köögi ergonoomika ja efektiivsus muutub üha tähtsamaks. Siin on foto (joonis 6) 1917. aastast. Esmakordselt mängib rolli köögis ka valgustus. Ning – kodumasinate ajastu on saabunud! Suure tõenäosusega on laual asuv seade röster. See leiutati Šotimaal juba 1893. aastal, kuid Ameerikas hakkab see levima massiliselt pärast 1909. aastat, kui General Electric toob turule kuulsa D-12 rösteri.

Disaineri töö kannab vilja

1930. aastail võtab köök juba tänapäevase ilme. Pliit, küpsetusahi ja soojakapp on kujundatud ühtseks tervikuks. Valge email (glasuur) on levimas.   

Joonis 7. 1930. aastate minimalism köögis: on õhku, on avarust

Rõõmsad värvid ja kõikjal kapid

Joonis 8. Köögi disain muutub järjest olulisemaks, klantspiltidega ajakirjad hakkavad üksteise võidu moodsatest köökidest fotosid avaldama. 

1950. aastad teevad köögi rõõmsamaks ja värvilisemaks, disaineri roll kasvab. Köögist saab oluline kodu visiitkaart. Sellest haarab kinni meedia ning fotod köökidest muutuvad kodukujundusajakirjade lahutamatuks osaks. Kogu köök on palistatud köögikappidega.

Köök saab valmis. Või ka mitte?

Joonis 9. Söögilaud on kolinud 1970. aastateks kööki tagasi.

1970. aastatel on varem eraldi asunud pliit ja nõudepesumasin köögimööbliga integreeritud. Muideks, esimene mehaaniline nõudepesumasin leiutati juba 1850. aastatel, Euroopas toob esimese elektrilise nõudepesumasina turule Miele 1929. aastal. Aga need jäävad kõige jõukama inimeste grupi eralõbuks kuni 1970. aastateni, mil nõudepesumasinad saavad standardsed mõõdud, et sobituda köögimööblisse. Tänu sellele saab nõudekast Ameerikas ja Lääne-Euroopas must be asi.

Kokkuvõtteks võib öelda, et 1970. aastateks on tänapäevane köök välja kujunenud. Aga nagu Tallinna linn, nii ei saa ka köök kunagi valmis. Ka tänapäeval jõuavad meieni uued ja uued tehnoloogiad, materjalid ja köögitehnika, et kööki veelgi efektiivsemaks, ergonoomilisemaks, mugavamaks  ja… ilusamaks muuta.

Nii et pole kahtlust: kui keegi teeb aastasadade pärast ülevaadet köögi arengust pärast 2018. aastat, teeb ta sama palju põnevaid avastusi kui tegi Dusty Old Things.

Vaadake kõiki fotosid siit: http://dustyoldthing.com/evolution-of-kitchen/

 

Allikas: Dusty Old Things, Wikipedia